El següent article analitza el dret dels parents a relacionar-se amb els fills i, en concret, el règim d’estades i comunicación dels avis amb els nets. Els avis, tret que sigui contrari a l’interès dels nets, tenen dret a relacionar-se amb els seus nets. Aquest està regulat en els articles 94 i 160 del Codi Civil que estableixen el dret de comunicació i visita dels avis amb els seus nets, que ha de ser facilitat pels progenitors i no pot impedir-se sense justa causa. De la mateixa manera, ho regula l’article 236-4.2 del Codi Civil Català. Aquest dret també aplica a germans i altres persones pròximes com a parents o afins. A nivell internacional, la seva referència es troba en l’article 8.1 de la Convenció de Nova York sobre els Drets del Nen.

L’article 39 de la Constitució Espanyola estableix que els poders públics han de fomentar la protecció integral del menor i la família i, per resoldre sobre aquesta qüestió relativa a les estances i comunicacions dels avis amb els nets, el Jutge haurà d’emetre un judici prudent i ponderat atenent les particularitats del cas concret i es guiarà fonamentalment per l’interès superior del menor.

El Tribunal Suprem ha establert doctrina sobre aquesta qüestió i en les seves sentències -entre altres, de 20 de febrer de 2015- manifesta que la relació dels nets amb els seus avis és enriquidora i que tant els avis com els nets tenen el legítim dret a tenir un estret contacte personal pel seu especial parentiu, ja que estan units de manera directa i la relació revesteix d’un gran afecte. Es més, els avis exerceixen un paper fonamental de cohesió i transmissió de valors en la família. Per tant, no es possible impedir o limitar el dret dels nens al contacte amb els seus avis únicament per la falta d’entesa d’aquests darrers amb els seus progenitors. La falta d’entesa no es una justa causa per a impedir la relació entre avis i nets, tret que hi hagi una prova concloent del perjudici que d’ella es derivaria pels menors.

Si tens qualsevol dubte, posa’t en contacte amb nosotres. Estarem encantats d’assesorar-te.

Susana Rodríguez

Author Susana Rodríguez

More posts by Susana Rodríguez

Leave a Reply

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies,

ACEPTAR
Aviso de cookies